Barion Pixel

5 hiba amitől elszállnak a lakás felújítás költségei

Avagy 10 tipp amivel a földön tartjuk

Összegyűjtöttünk 5 – megtörtént eseményből vett- hibát, amikből, ha nem tanulunk, a lakás felújítás költségei az egekbe szállhatnak, még akkor is, ha mindenféle támogatást igénybe vesszünk, hogy csökkentsük azokat. De hoztunk hozzá 10 tippet is, amivel a földön maradnak.

Pontosan tudjuk mit is szeretnénk?  

Klasszikus eset. A burkoló már elkezdi rakni a csempét, amikor rájövünk, hogy mégse tetszik. A bontásnak költsége lehet. A felrakott csempe mehet a kukába. A bontatlan maradékot se biztos, hogy visszaveszik. Új csempét kell venni. Annak a mérete már nem biztos, hogy egyezik a régivel, amit lehet a burkoló már más díjon fog rakni. Többlet költség, többlet költség, többlet költség. 

Az építkezések, felújítások általában még akkor is elég stresszesek tudnak lenni, ha jól meg vannak tervezve és pontosan tudjuk mit akarunk megvalósítani és mennyiért. Katasztrófába tud azonban fulladni, ha menet közben kerülnek elő újabb és újabb ötletek, vagy homályos elképzelések. Ezt a katasztrófát a pénztárcánk és a lakás felújítás költségei fogják bánni.

Az egyik legnagyobb buktató a lakás felújítás költségei kapcsán, hogy a tervezés folyamata csak odáig jut el, hogy kitaláljuk, hogy mondjuk a konyhából szeretnénk hálószobát, és a konyhát átrakjuk a nappaliba. Ezzel már fel is keressük a kivitelezőt, és kérjük az árajánlatot. Innentől jönnek a költség forgató bonyodalmak.

Minden jól sikerült kivitelezési munka alapja a megfelelő előkészítés. Az előkészítés a felújítás gondolatának megszületésével kezdődik, és nagyjából a végleges bútorlista összeállításával ér véget. Ezután érdemes csak felkeresni a kivitelezőt. Ekkor van esély arra, hogy nem fog sokszor elhangzani a felújítás alatt a rettegett mondat a kivitelezőtől. Hát ez kérem, az ajánlatban nem volt benne!  

A kivitelezés megtervezéséhez érdemes belsőépítészt fogadni, ami bár szintén jelentős költség, de előre tervezhető. A belsőépítész dolga, hogy a tervezés teljes folyamatát végig kísérje. Nem csak a párnák színéről dönt, de elektromos tervet és burkolat kiosztást is készít. Ő tartja a kapcsolatot a kivitelezővel, végig kiséri a projektet, és megválaszolja a menetközben felmerülő kérdéseket.

Előfordul persze, hogy erre nincs keret, ebben az esetben egy kis utána járással és a megfelelő eszközökkel mi magunk is meg tudjuk tervezni az alapokat.

pexels-pixabay-159045.jpg

Ennek az első lépése, hogy végig menjünk a tervezés minden fázisán és az eközben összegyűjtött információinkat tudjuk megfelelően hasznosítani. Ebben segíthet az internetről ingyenesen letölthető felújítás tervező munkafüzet . Ezt kitöltve , végig mehetünk a tervezés lépésein, az igények felmérésétől az ajánlatok rendezésén át, az alaprajzokig. Így info, méret, ajánlat, telefonszám, lista, bútor és a lakás felújítás költségei mind egy helyen lesznek.

Az előkészület fontos része az anyagok, bútorok, egyéb kiegészítők összeállítása is. Ennek egyik jó módja moodboardeok készítése, ahol láthatjuk, hogy mennyire illenek össze, hogy fognak mutatni. Egy nagyon jól használható program ehhez például, az itthon még kevésbe ismert Milanote.   

Ugyanakkor, ha profi tervekre vágyunk sok fürdőszoba vagy konyha szalon például készít látványterveket, aminek van ahol a díja ingyenes, ha a folyamat végén náluk vásároljuk meg a termékeket.  És ugyanilyen módszerrel lehet például elektromos tervet készíteni lámpa szaküzletben is.  Ilyen például a sok közül Palatinus fürdőszoba szalon vagy a Bau-styl , és az Elter világítás is.

Készült kiviteli terv, mint olyan vagy legalább olyasmi? 

A tervezés célja, hogy helyiségről helyiségre járva kitálaljuk, hogy mit szeretnénk csinálni, milyen legyen a stílus, hogy nézzen ki a burkolás,   hol lesz a világítás, hova kerüljön a konnektor, hol lesznek a gépészeti kiállások… Ennek során minden méretet rögzítenünk kell, mm pontosan, és a legjobb esetben ezeket alaprajzon, bútorozási rajzon és gépész, elektromos kiállási terven berajzolni. Ehhez még annyi adalék fontos , ha magunk csináljuk, hogy tudnunk kell a szerelvények méretét, és mindig a rajzon a szerelvények közepét kell feltüntetni.    

Ez különösen akkor fontos, ha nem generálkivitelező irányítja a munkát, aki minden munkafázisnál jelen van, hanem az egyes szakágakkal külön szerződünk. Ők gyakran megesik, hogy csak váltják egymást a munkaterületen, sokszor nem is találkoznak.

Mondjuk a villanyszerelő szétvéste az egész lakást, elhelyezte a kábeleit a falban, a kőműves mindent szépen bevakolt. Majd mondjuk jön a kartonos, aki csodás polcrendszert készít nekünk gipszkartonból, amit csavarokkal rögzít a falhoz. Terv hiányában, és mivel a villanyszerelő ekkora már nem lesz a helyszínen, úgy körülbelül tudjuk neki megmondani, hol futnak a kábelek. Ha szerencsénk van nem fúr bele. Ha igen, hát majd a villanyszerelő megoldja a problémát. Plusz pénzért. 

Láthatjuk, hogy ha nem találjuk ki és nem mondjuk el (legjobb esetben fektetjük írásba) a pontos részleteket a kivitelezőnek, vagy menetközben változtatunk rajta, senkinek nem lesz jó.  

Ezek a szituációk többletmunkát okozhatnak a kivitelezőnek, ami többletköltséggel fog járni nekünk.  És a téves hiedelem ellenében, ez a kivitelezőnek sem igazán jó. Mert a többletmunka, hiába hoz valamennyivel több pénzt, de több időbe is kerül. Így elcsúszik a munka befejezése is, és már csúszni fog a következő betervezett munka kezdése is. 

Arról már nem is beszélve, hogy ha nincs lefektetve centiről centire mit várunk el a kivitelezőtől, hogy megcsináljon a pénzéért, amiben megalkudtunk, mit fogunk tőle számon kérni.

pexels-thirdman-5583253.jpg

A kiviteli tervek profi elkészítése igényel persze szaktudást. De nem minden esetben van szükség a nagykönyvben megírt tervekre.

Ma már vannak olyan programok a neten, amivel legalább valamilyen méretarányos alaprajzot elkészíthetünk, és egy szerkesztő programmal, arra rárajzolhatjuk a kiállásokat is. Ilyen például – a mindenki által ismert Ikea tervező programokon túl – a Homebyme, a Roomstyler.com, a Magicplan  vagy a Sketchup .

De ha érzünk affinitást, online kurzust is találunk a webunin, amin meg lehet tanulni a tervezés és rajzolás alapjait a Grid által.

Összehasonlítottuk a kapott árajánlatokat, na de mi alapján? 

Miután megszületett bennünk a felújítás ötlete, felkerestünk három kivitelezőt, leírtuk nekik, hogy nagyjából mi a munka, és milyen méretekkel számoljanak. És akkor a három árajánlat köszönő viszonyban sincs egymással. 

Ez nem feltétlenül azért van mert az egyik szaki drágább, a másik meg olcsóbb (bár ez is bene van), de emellett nagy valószínűséggel teljesen más műszaki tartalommal számolnak. Egy ajánlat kérésnél nem mindegy milyen minőségű anyagokkal, burkolásnál ki milyen lap mérettel, milyen kiosztásban számol, vagy például hány réteg festést tervez.

Az építkezésben minden egybefügg egymással. Abban az esetben, ha az első két hibát kiküszöböltük, és a felújítást megterveztük, tervet is készítettünk egy táskányi papírt felhalmoztunk. De ezt nem azért tettük, hogy csak egy táskába heverjenek. Ha ezeket osztjuk meg a kivitelezővel az árajánlathoz, már sokkal inkább összehasonlíthatóbb árakat fogunk kapni.  

Emellett építkezéseknél bevett szokás, hogy un. árazatlan költségvetés útján versenyeztetik a kivitelezőket. Ezeket a tervező adja, de ma már léteznek olyan cégek, amelyek kifejezetten költségvetés készítésével foglalkoznak. Ez felújításoknál nem jellemző, pedig megkönnyítené mindenki dolgát.

A költségvetés elkészítése szakmai feladat, de egy egyszerűsített költségvetést elkészíthetünk mi magunk is, ami az elvégzendő munkanem leírását, a felhasználandó látszó anyagok típusát, méretét, speciális tulajdonságait és a mennyiségeket tartalmazza.

Akkor tényleg kiderül, hogy az olcsó kivitelező valóban jóval olcsóbb, mint a többiek, vagy csak kevesebb műszaki tartalommal számolt.

pexels-anete-lusina-4792286.jpg

Alaposan megnéztük az árajánlat rejtett sorait is? 

A nehézségeknek a munka megkezdésével még közel sincs vége.

Már zajlik a munka, érkeznek az anyagok, kiszállították a megrendelt több tonnát nyomó térköveket például a megadott címre. Lepakolták a bejáratba. Hogy kerül onnan be az udvarba? 

A felújítás során mindig nagyon alaposan át kell rágnunk minden lépést, és ellenőriznünk, hogy a folyamat mettől meddig tart, és annak során nem merülhetnek e fel rejtett költségek, amivel senki nem számolt. Inkább kérdezzünk mindenkitől háromszor, minthogy a végén nekünk kelljen becipelni a térköveket, vagy kifizetni az extra pénzt két erős embernek, hogy megtegyék helyettünk.

Általában, amikor felkeressük a kivitelezőt, jobb esetben Ő is azzal kezdi, hogy kimegy a munkaterületre és körbenéz. Sokan úgy gondolják ez azért van, hogy megnézze mennyire gazdag a környék és mennyit lehet bevasalni az ügyfélen. Előfordulhat.

De, ha a jó kivitelezőt hívtuk ki, Ő azért megy ki – ingyen – hogy többek között feltérképezze a környéket a munkaszervezés szempontjából.  Például, hogy, hogy tudja a házat esetleg egy teherautóval megközelíteni vagy milyen messze kell a sittnek a konténert elhelyezni. Ezek mind olyan tényezők, amik befolyásolják az árakat. Amennyiben ilyenekkel előre nem kalkulálunk, utólag a megoldások jelentős többletköltségekkel járhatnak , a sok kicsi sokra megy elve alapján.

Tipikusan ilyen költségek lehetnek, melyek nem feltétlenül részei az árajánlatnak, de bizonyos esetekben járulékos költségként felmerülhetnek:

  • Anyagigazgatási díjak : szállítás, pakolás, rakodás, mozgatás, deponálás költségei
  • Behajtási díjak szállítás esetén
  • Anyagok esetleges tárolási költsége
  • Konténer rendelés és területfoglalás díja
  • Takarási díjak padlón, nyílászárón, bútorokon
  • Parkolási díjak
  • Átadás előtti pipere takarítás
  • Közüzemi szolgáltatóknak fizetendő szolgáltatási díjak, például egy árambővítés esetén

Tudjuk mit kell vennünk?

Megvettük a burkolatot. Senkinek az ajánlatában nem szerepelt, hogy felviszi a harmadik emeleti lakásunkba, úgyhogy felcipeltük őket. Egy dobozt elejtettünk. Széttörött. Nem baj. Van belőle elég. Vagy mégsem? 

Alapesetben a segédanyagokat a kivitelező veszi, a látszó dolgokat mi fogjuk beszerezni. Fontos, hogy számolnunk kell a keletkező kálóval is, ez a jóváírható veszteségünk, ami például a szállítás, tárolás során keletkezik vagy mondjuk a vágásokból. Ezért mindig több anyagot kell vásárolnunk, ez anyagtól függően lehet 10-20, akár esetekben 30 % is. Ennek kiszámításához anyag kalkulátorokat lehet találni akár a neten, például a Cemix oldalán. 

Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen anyagot vásárolunk, hogy azok kompatibilisek legyenek egymással. Ha mondjuk mi vásároljuk meg a rejtett tartályos WC minden elemét, fontos, hogy biztosra menjünk és tudjuk, hogy az egyes elemek, egymással működnek -e esetleg külön gyártók esetében.

Ma már a neten rengeteg leírást lehet találni milyen megoldásokat, anyagokat célszerű használni mind a látszó, mind a segédanyagok tekintetében. A Mapeinek például rengeteg e-bookja letölthető a témában, de a Dodo Weboldalán és Youtbue csatornáján is sok érdekes témát találunk. 

Természetesen minden hiba kiküszöbölése ellenére a lakás felújítás költségei magasak, és Puffer azért mindig kell, mert a kivitelezés során mindig történhet váratlan esemény. Amíg fel nem szedik mondjuk a padlót, nem tudni biztosan mit találni alatta.  Ezért célszerű a terveinket , a műszaki tartalmat és a költségeket aszerint zsonglőrködni, hogy bármi kiküszöbölhetetlen problémát elbírjon a költségvetésünk.  Ez abszolút az a terület, ahol nem érdemes spórolni, célszerű jó minőségű anyagokat vásárolni, jó hírnevű szakboltok kínálatából válogatni és az igazán fontos dolgokra összpontosítani a nagyobb pénzeket. Ha bizonytalanok vagyunk érdemes generálkivitelezőt megbízni, akinek lehet magasabb a költsége, de ezért cserébe rengeteg terhet levesz a vállunkról.

Így, ha igyekszünk a lehető legjobb módon kigondolni és előkészíteni a munkát, szorosan fogni a gyeplőt a költségek tekintetében, a tényleg fontos dolgokra költeni, megúszhatjuk jelentősebb szívrohamok nélkül.