Barion Pixel

15 hely, ahonnan inspirációt szerezhet a lakás felújításhoz

Az inspiráció az utunk mozgatórugója, ami alapján terveink születnek, lakásfelújítás ötletek pattannak ki a fejünkből. Elengedhetetlen, hogy egy lakásfelújítást vagy építkezést is ezzel készítsünk elő. 

Az internet és a közösségi médiák tér nyerésével, ma már ez könnyű feladat. Az instagramon például milliónyi magyar és külföldi felhasználót lehet találni, rengeteg tippel, lakásbemutatóval, hasznos információval a témában, de egyre több blog is születik a témában. 

De ezen kívül is rengeteg más helyen tudunk inspirációhoz jutni. Összegyűjtöttünk néhányat, ahol mi elindulunk, amikor inspirációra, lakásfelújítás ötletekre van szükségünk, és azt is megmondjuk mit csináljon és mit ne csináljon, ha megtalálta az ötletét. 

Lakásfelújítás inspiráció és tervezés

APPLIKÁCIÓK

Pinterest 

Talán ez a leginkább ismert mindenki számára, ahol több millió képet, hozzá tartozó cikket és videót lehet találni felújítás és építészet témában. 

Canva, Visco 

Ez a két program elsősorban fotó szerkesztő applikációként ismert, azonban több felhasználó saját profiján osztja meg a képeit, amik közül kulcsszót beírva kereshetünk, és találhatunk izgalmas megoldásokat, lakásfelújítás ötleteket. 

Youtube

Házbemutatók, csináld magad oktató videók a világ minden pontjáról. Amiről youtubeon nem találunk videót, az talán nem is létezik. 

lakásfelújítás ötletek gyűjtéséhez használható internetes dekorációs játék

Redecor 

Ez egy elég rendhagyó, de hasznos tipp. A Redecor egy enteriör dekoráló játék, ahol előre meghatározott szobákat rendezhetünk be, a játék által felkínált ezernyi szín, bútor, berendezési tárgy által. Így nem csak szórakozunk és időt töltünk, de a nekünk tetsző stílusokat is kipróbálgathatjuk és saját lakásfelújításunkhoz is ötleteket meríthetünk. 

/Kép forrása: Redecor.com/

WEBOLDALAK

Lakbermagazin

Az online magazinon rengeteg lakás bemutatót találunk, részletes leírásokkal és sok képpel. Amiért nagyon jól használható lakásfelújítás ötletek gyűjtésére, az a kereső motorja, mert a lakások között négyzetméterek szerinti csoportokban is kereshetünk. 

Octogon 

Az Octogon elsősorban építészettel és design foglalkozó magazin, ahol a legújabb és legérdekesebb trendekről olvashatunk . 

Konstruktív magazin 

Egy igazi szaklap az építkezők számára, ahol hasznos szakmai tudnivalókról olvashatunk. 

Lakáskultúra 

Az egyik piac vezető lakberendezési magazin, ahol megtalálhatunk minden témát ami lakással, építkezéssel, dekorációval kapcsolatos 

FILMEK

Reality show 

A legizgalmasabbak azok a sorozatok, ahol a való életet és a munka során felmerülő tényleges gondokat és eljárásokat láthatjuk .

Netflixen igazán sok ilyet lehet találni, és hát valljuk be, mi jobb annál, mint, hogy a kanapéról ötleteljünk az új kanapénkról.

Az eddigi 5 legizgalmasabb sorozat szerint 

Lakásfelújítás ötletek szerezhetőek a Studio Mcgee  Dream Home makeotver valóság showból

Dream Home Makeover

A Studio Mcgee nevű amerikai belsőépítészeti studió projektjeit bemutató sorozat 2 évaddal, ahol a mozi szoba berendezésétől , a konyha átalakításáig, egészen a studiót vezető házaspár 2 emeletes álomotthonáig mindenféle projekttel találkozunk. 

/Kép forrása: People magazin/


Amazing interiors

Ha extravagáns megoldásokon törjük a fejünket, az Amazing Interiors igazán nekünk való lesz. A sorozat a nem szokványos terekre és megoldásokra összpontosít. Minden részben végig kísérhetünk egy éppen épülő ház projektet. 


Interior design Masters 

Egy lakberendezési verseny, ahol lelkes amatörők hétről hétre izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokat kapnak, a bolt berendezésétől a kollégiumi szobáig, ahol híres szakmabeliek értékelik a megoldásaikat. 


Stay here

Szálláshelyek átalakítására összpontosít a sorozat, amely nagyon alkalmas lehet, ha esetleg befektetési célú ingatlan felújításán gondolkozunk. 


Tiny House Nation 

A műsorban lakókocsikat alakítanak át lakható térré. Ha ezt megnézzük, biztosak leszünk benne, hogy nincs lehetetlen, és nincs olyan, hogy túl kicsi tér. 

Korhű sorozatok

A netflixes sorozatok nézésének másik oka, hogy csodálatos korhű stílusjegyekkel berendezett enteriöröket láthatunk, amelyek szintén segíthetnek otthonunk stílusának irányát meghatározni, a barokkos stílustól egészen a 80-as évekig. Erre nagyszerű sorozatok, amik amúgy is szórakoztatóak a Bridgerton, a Vezércsel, vagy a Korona . 

Filmes enteriőrök

A filmek általánosságban ebből a szempontból nagyon sok inspirációt adhatnak, ha a sztorin kívül figyelünk a helyszínekre is. 

Az egyik nagyon inspiráló film etéren a Poligamy című magyar alkotás, ahol a főhős melletti nők változásával, a lakásuk stílusa is változik, és mindig igazodik az adott hölgy szereplő életviteléhez és egyéniségéhez.

https://youtube.com/watch?v=YEMnGEuPxiE%3Ffeature%3Doembed

KÖRNYEZETÜNK

És itt érkezünk el a lakberendezés, lakásfelújítás ötletek legfontosabb inspirációjához, ami saját magunk és környezetünk. Mert minden szerzett és látott inspiráció nagyon hasznos, de az út végén az a lényeg, hogy a mi ízlésünkhöz, életvitelünkhöz, és szokásainkhoz mi illik. Ezért az inspiráció gyűjtésből nem szabad kihagyni például a saját ruhásszekrényünket, aminek stílusa kiindulópont lehet a lakás stílusának a meghatározásánál is, mert általában egy színes ruhatár, egy színes egyéniséget is tükröz, aki szívesen használ bohó, feltűnőbb kiegészítőket, mint egy minimalista szürke, fehér, fekete gardrobú személy. 

Azt javasoljuk, hogy egy felújítás stílus tervezését azzal kezdjük, hogy vegyük alaposan szemügyre a saját életterünk, és gyűjtsünk össze mindent, amit jelenleg látunk és szeretünk benne. Ezekre alapozva érdemes tovább keresgélni pinteresten és egyéb helyeken. 

AMIT KERÜLJÖN EL

Keresgélés közben azonban sosem szabad elfelejteni két fontos dolgot. 

Először is azt, hogy az otthonunk saját magunknak kell, hogy tetszen és minket kell, hogy kiszolgáljon, mert nem egy magazinnak, vagy egy pinterest fotónak készül, így nem igazán számít, hogy megfelel-e a trendeknek, vagy mások ízlésének. Sőt! Mivel hosszú évekre készül, ezért azt javasoljuk, hogy a trendeket kerülje el, és inkább mind stílusban, mind funkcióban hosszú időre tervezzen. Felújítás esetén érdemes egy olyan stílust kivitelezni, ami egy alap, mint egy üres vászon, ami kiegészítőkkel és egyszerűbb diy projektekkel az élete és az ízlése bármilyen fázisához később hozzá alakítható.

A másik dolog pedig, hogy minden képet amit látunk fenntartással kezeljünk, mert az interneten megtalálható képek nem mindig a valóságot tükrözik. Azok számtalan photoshop trükkel, megfelelő világítással és retussal készülnek, egészen más körülmények között, mint a saját otthonunk, így sosem szabad a végeredményt az internethez hasonlítani, csak inspirálódni szabad belőle, és utána gyorsan elfelejteni. 

INSPIRÁCIÓBÓL KIVITELI TERV LAKÁSFELÚJÍTÁSHOZ

Ha megtalálta az inspirációját, elindulhat a felújítás tervezésének folyamata, hogy a lakásfelújítás ötletek kivitelezési tervekké váljanak. 

Első lépésben az ötleteit gyűjtse egy helyre, mondjuk egy Pinterest táblára. Ezután elemezze ki az inspirációs képeket, az alapján, hogy mik a visszatérő elemek, amik tetszenek. 

Ezekből az elemekből készítsen moodboardot – amiről ebben a cikkben olvashat részletesen – keresse meg melyik stílusba tartoznak, és annak a stílusnak mik a további jegyei. Ekkor már kezdje el megkeresni a stílusba illő termékeket is, amiket a lakásfelújítás alatt használni szeretne majd. 

Lakásfelújítás ötletek rendszerezéséhez használja előre szerkesztett moodboard sablonunkat.

A stílus és a színek válogatásához használja a 60-30-10 szabályt. Tehát válasszon egy alap stílust és színt, mely uralkodik a lakásban , és ehhez két kiegészítő színt. Ezeket kombinálja egymáshoz. A színek harmonikus kombinálásához használja a színkereket. 

Ha a stílus megtervezésével elkészült, akkor indulhat az általános tervezés, melynek része, hogy az ingatlant leméri, felrajzolja az alaprajzot, és összegzi az elvégzendő feladatokat és megvásárolandó termékeket. 

Ennek a folyamatnak minden lépéséhez talál ingyen letölthető tervező füzetet ide kattintva. 

Bár ez a folyamat hosszúnak és egyedül talán ijesztőnek hangzik, de nem az. Inkább alapos szervezettséget, mint lakberendezői készséget kíván. De megéri, mert a végén pontosan meg fogja tudni mondani a kivitelezőnek mit szeretne megvalósítani, így sokkal pontosabb ajánlatot kaphat a munkákra. Emiatt sokkal kevesebb idegeskedéssel fogja végig csinálni a felújítást, kevesebb lesz a többlet költség az új ötletek és módosítások miatti plusz munkákért, és sokkal jobban fogja élvezni a végeredményt. 

De beszéljenek helyettünk, mint lakásfelújítás ötletek az előtte utána fotók a Megrendelőinktől a tervező füzetekkel megtervezett felújításainkról.