Barion Pixel

Miért olyan eltérőek a lakásfelújítás árajánlatai?

A minap olvastunk egy bejegyzést egy építőiparral foglalkozó facebook csoportban, ahol valaki érdeklődött, hogy kinek mennyiért burkoltak egy fürdőt és wc-t. Azért kérdezte, mert szeretné összehasonlítani, hogy az Ő ajánlatában felsorolt lakásfelújítás árak megfelelőek-e. Érkeztek is a válaszok, elég eltérő összegekkel. Annak ellenére, hogy nem derült ki: kinek hány nm a fürdőszobája, az árak tartalmaztak -e  előkészítést, vízszigetelést, fugázást, szilikonozást, mekkora méretű csempével kellett dolgozni, és satöbbi és satöbbi.

Mert árajánlat és árajánlat között óriási különbségek lehetnek, és elsősorban 4 okból térnek el egymástól a lakásfelújítás árak.

A lakásfelújítás árak eltérésének okai 

A konkrétumok hiánya

Egy magára valamit adó szakember egy helyszíni felmérés során megpróbálja a lehető legtöbb részletet megtudni az elvégzendő munkával kapcsolatban. Hiszen a részletek befolyásolják, hogy milyen nehézségű a munka, mennyi tennivaló van, meddig fog tartani. Ergo, mennyibe fog kerülni.

Ha mondjuk a burkolásnál maradunk, egy pontos árajánlathoz tudni kell legalább , mekkora alapterületről beszélünk, milyen magasságig burkolunk, milyen méretű csempét használunk, milyen burkolás mintát képzelt el a tulajdonos. Mert nem mindegy, hogy egy 5×5 cm méretű kézműves csempét kell burkolni mennyezetig, vagy egy 10×20 cm-es metro csempét halszálkában, vagy esetleg 60×120-as lapokkal kell dolgozni.

Sok esetben viszont ilyen messzemenő részletekig a tulajoknak nincs elképzelése a munkáról. Általában, csak azután mennek el csempét válogatni, mikor már megállapodtak a kivitelezővel és közeleg a munkaidő. 

Viszont előfordulhat, hogy két kivitelező felmérése közben meglátnak egy fürdőszobát a pinteresten, hatalmas lapokkal, benne gyönyörű dekorcsempével, a lapok között futó élvédővel. 

A második kivitelezőnek ezt már meg is mutatják. Neki ebből már részletesebb képe alakul ki a feladatról, így nála más szempontok alapján kerülnek a lakásfelújítás árak meghatározásra, mint az első, akinek azt mondtuk, hogy „oh, semmi extrát nem szeretnénk, csak olyan átlagosan”.

Ezért fontos, hogy mire kihívjuk a kivitelezőt, hogy árajánlatot adjon, már legyen valami elképzelésünk a felújítással kapcsolatosan. Nem kell persze tudni a csempe pontos típusát, de azért azt, hogy milyen irány felé haladunk, igen.

De nem csak a burkolásról van szó, minden területen vannak olyan részletek, amik a lakásfelújítás árak szempontjából meghatározóak. 

Egy villanyhálózat felújítás esetén ugyanilyen eltérést okozhat a lakásfelújítás árak tekintetében, ha nem tudjuk hány kiállással számolunk. Tehát érdemes előkészülni, hogy melyik helyiségbe nagyjából hány lámpát és konnektort üszeretnénk.

A neten található ingyen letölthető felújítás tervező füzetek segítenek, hogy hol kell elindulni ebben.

Faber Master letölthető felújítás tervező füzet

Eltérő minőség

Óriási különbséget jelenthet az árajánlatokban szereplő lakásfelújítás árak szempontjából a minőségbeli különbség, mind anyag , mind munka szempontjából.

Nagy eltérést mutathat az ajánlat, azokban az esetekben, ahol a vállalkozó biztosítja az anyagot is. Mert lehet kapni csemperagasztót 10.000,- ért, de van 4.000,-Ft-ért is. És vállalkozója válogatja, hogy melyiket használja. 

Ilyen esetben mindenképpen érdemes tisztázni, hogy milyen anyagot fog használni, és beleírni a szerződésbe, hogy milyen minőségűnek kell lennie. 

Egy jártas szakembernek általában meg vannak a szokásos anyag márkái, amiket a munkája során mindig használ. Ismeri azok keverési, kötési és egyéb tulajdonságait, azokkal magabiztosan dolgozik. Tehát többségében ragaszkodik is hozzá.

Sok esetben történik viszont úgy a megállapodás, hogy az anyagot a megrendelő biztosítja. De ilyenkor is sok szakember előre megmondja, hogy melyik anyagot hajlandó használni, és amennyiben nem azt biztosítjuk, az a minőség rovására, de kikötésektől függően akár még a garancia alóli kibújásra is vezethet.

De nemcsak az anyagok, hanem a műszaki tartalom terén is nagy eltérések lehetnek, amik miatt a lakásfelújítás árak a munkadíj oldalon is nagy különbséget mutatnak. 

Egy festés esetében nem mindegy, hogy az adott ár, egy vagy két réteg festést tartalmaz -e. Arról már nem is beszélve, hogy olyanokat tartalmaz-e, mint mélyalapozás. 

Sose érjük be egy olyan árajánlattal, ahol a tétel leírása annyi csak, hogy „festés”.

Mindig kérjünk olyan árajánlatot, amiben pontosan látszanak a tételen belüli munkafázisok. 

Vagyis ne kérjünk ilyet, hanem azzal az ajánlattal foglalkozzunk , ami már kérés nélkül is így készül el.  

Fürdőszoba felújítás tervezéssel

Rejtett költségek 

A részletes árajánlat azért is fontos, mert az építőiparral kapcsolatos egyik legnagyobb panasz, hogy sokszor hangzik el az a mondat, hogy „hát ez kérem nem volt benne az árban”.

Persze minden felújítás alatt lehetnek extra tételek, amik miatt módosulnak a lakásfelújítás árak, hisz ugye a bontáskor sok meglepetés érheti a feleket, amikre az ajánlatadás előtt nem számítottak.

De sok esetben ez csak egy trükk, hogy a szakember alacsonyan tartsa az eredeti árat, hogy őt válasszák

Nem számol bizonyos, előre látható és szükséges munkafolyamatokkal, majd azokat menetközben apránként csempészi a lakásfelújítás árak közé. 

Azért van úgy, hogy a vállalkozók már előre az ajánlatban feltüntetik, hogy az adott tétel, mit nem tartalmaz. Lehet ez egy parkolási díj, egy szemét elhordás, de akár egy takarás és bútormozgatás is mondjuk festés esetében.

Ilyenkor ezeket vagy megoldja a tulaj maga, vagy külön díj ellenében végzi el a vállalkozó.

Ha nem elég alaposan nézi át a Megrendelő az ajánlatot, és csak a két ajánlat végösszegét nézi meg, meglepődhet a végén, hogy az olcsóbb ajánlat azért volt olcsóbb, mert néhány dolog esetleg csak felár ellenében készül el.

e19531dc701ebc2cab9739b5b9734f64.jpg

Bizonytalan háttér 

Ne felejtsük el azt sem, hogy a lakásfelújítás árak nagyban függnek a kivitelező hátterétől.

Hiszen nyilván a munkadíjból ki kell termelni a működési költségeket is. 

Egy több munkavállalót, irodát, adminisztrációs hátteret fenntartó vállalkozásnak, nyilván magasabb a költsége, mint egy egyedül dolgozó, egyéni vállalkozónak. Vagy netán egy brigádnak, akinek se bejelentése, se biztosítása, se számlatömbje nincsen.

Ezek a tényezők megjelenhetnek a lakásfelújítás árak között 

Ilyenkor hívogató lehet az olcsóbb ár. Ugyanakkor arra is kell gondolnunk, hogy hiba esetén – mert mindenki , aki dolgozik hibázik – ki az, akit nagyobb valószínűséggel meg fogunk találni a munka után is, és vissza fog jönni javítani, vagy vállalja a felelősséget.  

Tény és való, hogy az építőiparban, de az életben általánosságban sem lehet általánosítani.

Mert egy ajánlatban szereplő magas lakásfelújítás árak még nem jelentenek automatikus szaktudást, és egy alacsony ár sem jelent feltétlenül rossz munkát.

Egy kivitelező választásánál sok szempontot együttesen kell figyelembe venni. Az árat, a referenciákat, a személyiséget. Azt érdemes választani, akinél ez a három szempont együttesen megfelel a saját elvárásainknak.