Barion Pixel

Moodboard készítése lakberendező nélkül

A felújítás legnehezebb része, hogy az ember sétál a különböző szakáruházak polcai között, minden boltban megszeret egy -egy tárgyat, haza viszi, aztán kiderül, hogy rosszul döntött. A színe az otthoni fényekben már nem olyan, mint a boltban. A mérete nem jó a szobába. Nem passzol a már meglévő dolgokhoz. Mert egész más a hangulata, mint amit elképzeltünk. És satöbbi és satöbbi. 

Ezeket a problémákat kiküszöbölni, csak úgy lehet, ha nem siettetjük a dolgokat, nem vásárolunk impulzívan, és előre megtervezünk mindent. 

A tervezés egyik izgalmas fázisa a mindenki által csak az angol kifejezéssel emlegetett moodboard  készítése. Szószerint fordítva hangulattábla, valójában kollázsok. 

Mi ebből a tervezéskor többfélét is készítünk. 

Az inspirációs tábla 

Ez azoknak a képeknek a gyűjteménye, amik minket inspirálnak, amik kifejezik azt a hangulatot, amit a lakásban meg szeretnénk valósítani. 

Moodboard készítése inspirációként

A mi egyik most zajló projektünkön ez volt az inspirációs tábla. Egy igazi klasszikus, tradicionális otthont tervezünk, ahol minden elegáns, de mégis a lakók nyugalmát és a lakás funkcióját szolgálja.  A moodboard készítése segíti az inspirációt, a hangulatot összefogni.

Erre a táblára rákerülhet bármilyen kép, akár nekünk fontos mondatot, színt vagy textúrát ábrázoló is. 

Nyissuk meg a pinterestet és kezdjünk keresgélni ötletek után. Amiket szeretünk, mentsük el egy táblára. Aztán nézzük végig a táblákat, és keressük meg a visszatérő elemeket. Csak ezeket hagyjuk meg a táblán. Ha nem is tudatosan, de ez az irány amifelé haladni szeretnénk. Ezután válasszuk ki a kedvenceket a gyűjteményből és helyezzük el az inspirációs táblán. 

A hangulattábla 

Ez a klasszikus értelemben vett moodboard, ahová felhelyezhetünk konkrét berendezett szoba képeket, mint kiinduló pont, és ehhez válogathatjuk össze benne a különböző tárgyakat egymás mellé. 

A moodboard készítése legegyszerűbben számítógéppel megy. A gépen nevezzünk ki egy mappát a moodboard elemeinek. Gyűjtsünk ide minden fotót, amit használni szeretnénk. 

3 kategóriában válogassuk a fotókat : 

  • a pinteresten már elmentett fotók közül a konkrét berendezett szoba fotók, amiknek a stílusát szeretnénk megjeleníteni
  • azoknak a tárgyaknak a fotója, amik meg vannak már, és amiket használni szeretnénk 
  • azoknak a tárgyaknak a fotója – akár webshopból letöltve, akár a boltban fotózva – amiknek a megvásárlásán gondolkodunk 

A képeket – Canvában például – tegyük egymás mellé, és nézzük meg , hogy mutatnak egymással. A Canvában az is a jó, hogy a képekről el tudjuk távolítani a felesleges zavaró hátteket is, és így tényleg szép összképet tudunk kapni. 

Ez a módszer nagyon jó arra, hogy előre érezzük, hogy összeillenek-e egymással a dolgok, milyen hangulatot adnak. Ha unalmas lesz az összkép , keresgélhetünk még kiegészítők, színek iránt. Ha túl kesze kusza lett, akkor finomítsuk kicsit. 

Itt van példaként egy általunk készített fürdőszoba moodboard két verziója: 

Moodboard készítése Canva programmal

A felső klasszikusabb, elengánsabb irány . Az alsó kicsit modernebb. 

Moodboard készítése Canvaban

A két példán látszik, hogy milyen nagy különbség van a végső hangulatban egy -egy szín , vagy textúra megváltoztatásával. 

A Canva használata elég egyszerű, és ingyenes, csak regisztrálnia kell. Mi készítettünk egy sablon moodboardot, amibe csak bele kell illesztgetnie a képeket és színeket, hogy a fenti eredményt elérje. Próbálja ki. 

A minta tábla 

Ez a harmadik típusú tábla valójában már nem digitális, hanem egy fizikai tábla. Elsősorban a burkolatok, munkapultok, fogantyúk, textilek összhangját lehet vele koordinálni. 

Sosem szabad elfelejteni, hogy a boltokban általában egész más a fény és a megvilágítás, mint otthon. Még az otthonunk két pontján is teljesen más lehet. Ezért a színek és textúrák egészen más alakot öltenek ott, mint a boltban vagy akár kinti fényben. 

Ezért mi mindig mintákat szoktunk vásárolni a kiválasztott termékekből. Ezt szinte mindenhol meg lehet tenni. A nagyobb boltokban , mint az Obi vagy a Bauhaus 2-3000,-Ft-ért adnak egy teljes csempe mintát, amit , ha mégse használunk vissza lehet vinni. De a neten is több helyen lehet ingyen – csak szállítási költség ellenében – rendelni termék mintákat. 

Fizikai moodboard készítése lakberendezéshez

Érdemes ezekkel élni és a kiválasztott termékeket élőben nézegetni otthon egy darabig. Volt például olyan Ügyfelünk, aki a boltban beleszeretett egy járólapba, meg is vette azonnal, és gyakorlatilag félig leburkoltuk a fürdőszobát már, mikor rájött, hogy első ránézésre imádta, de ha egész nap kell néznie már utálja a mintáját. 

+1 

Nem kifejezetten a táblák világába tartozik, de fontos tervezési lépés a bútorozási rajz készítése is. 

Ez azért fontos, mert minden megvásárolandó berendezési tárgyról pontosan kell tudnunk, hogy hova szánjuk, és oda elfér -e. Különben egy csomó plusz munkát és plusz költséget csinálunk magunknak, ha felesleges , nem illő dolgokat veszünk össze vissza, amiket majd vissza kell szállítani , ha kiderül, hogy nem jó. 

Bútorozási rajzot csinálni amúgy jó móka is. Egy egyszerű módja, minimális befektetéssel, ha veszünk méretezett bútor sablont, azzal lerajzolgatjuk egy külön papírra a nekünk szükséges bútorokat, kivágjuk őket, és elkezdjük elhelyezgetni a méretarányos alaprajzunkon. 

Ezek a metódusok talán hosszadalmasnak és feleslegesnek tűnnek, de gondoljunk rá, úgy, mint a ruhavásárlásra. Ott is általában felpróbáljuk a ruhát, mielőtt megvesszük. Ha nem, akkor számolunk annak a kockázatával, hogy vissza kell menni a boltba kicserélni. De amíg egy polóval könnyen visszasétálunk az üzletbe, addig több négyzetméternyi burkolatot visszajuttatni – épségben – már nem olyan egyszerű feladat. 

Tervezzünk inkább előbb, hogy ne sírjunk később.