Barion Pixel

Alaprajz készítése egyszerűen

Sokan gondolják úgy, hogy a bontással kezdődik el egy felújítás, vagy ott, hogy megkeressük a kivitelezőt, aki kijön egy helyszíni felmérésre. De a felújítás sosem itt kezdődik. A felújítás tervezése és az alaprajz készítés az első lépések. Enélkül a felújítás nagy eséllyel katasztrófára van ítélve. 

Fürdőszoba alaprajz készítés és kivitelezés

4 OK AMIÉRT FONTOS AZ ALAPRAJZ KÉSZÍTÉS

Hogy megértsük az alaprajz készítés fontosságát nézzünk meg 4 okot, hogy miért fontos és mire használjuk a felújítás alatt az alaprajzunkat. 

  1. Az alaprajz először is alkalmas arra, hogy azon rajzolgatva találjuk meg a legjobb elrendezést a helyiségeink számára. Nyilván egyszerűbb először papíron megrajzolni és kitörölni a falakat, mint a valóságban rájönni a fal megépítése után, hogy a helyiség nem jó méretű vagy beosztású. 
  2. Ha meg van az alaprajzunk, és az elrendezése a szobáknak, akkor az alaprajzból készíthetünk bútorozási rajzot, így mindig tudni fogjuk mekkora méretű bútorokra van szükségünk. 
  3. Egy pontos, méretezett alaprajz szükséges ahhoz is, hogy kiszámoljuk a használandó anyagok mennyiségét. Így akár a padló  vagy falburkolat mennyiségét. 
  4. Az alaprajz készítés továbbá segíthet abban is, hogy meghatározzuk hova szeretnénk lámpát, hol legyenek konnektorok, mert nyilván nem szeretnénk a frissen felújított lakást telehúzni hosszabbítókkal, mert csak épp ott nincs konnektor, ahol az éjjeli lámpát szeretnénk bedugni. 

Az alaprajz készítés ijesztőnek hangzik, de 2 nagyon egyszerű módon is elkészíthető 

ALAPRAJZ KÉSZÍTÉS KÉZZEL

Alaprajzot csinálhatunk kockás papíron, és akkor a kockák mérete adja majd a távolságokat. Vagy rajzolhatjuk sima papírra, és használhatunk léptékvonalzót. A lépték – azaz műszaki – vonalzón többféle méretezés közül választhatunk. Az 1:100 méret arány a leggyakrabban használt alaprajz készítés esetén. De léptékvonalzó segítségével nekünk semmit sem kell számolgatni, csak meghúzni a vonalakat a valóság szerinti szám alapján. 

Ha még egy lépéssel tovább akarunk menni a kézi alaprajz készítés útján, akkor vehetünk pausz papírt is. Ez egyszerűen mondva átlátszó műszaki papír. Ha meg vagyunk az eredeti alaprajzzal, és például át akarjuk rendezni a szobát, nem kell újra felszerkeszteni az alaprajzot, csak ráhelyezzük a pausz papírt az alaprajzra és átmásoljuk a falakat. Ezután a pausz papíron bátran kísérletezhetünk az új falak elhelyezésével. 

Lakásfelújítás tervezés

Kézi alaprajz készítés során használhatunk bútor sablont is, ami szintén méretarányos. Ezeket a bútor sablonokat megrajzolhatjuk és kivághatjuk, vagy vehetünk műszaki sablont, melyen lévő formákat használhatjuk a bútorokként. játszhatunk az alaprajzon való elhelyezésükkel, míg meg nem találjuk a legjbb méretű bútorokat és a legkényelmesebb elhelyezkedésüket. 

SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOK

Ma már nagyon sok ingyenes interneten elérhető alaprajz készítő program áll rendelkezésre, amiknek nagyon egyszerű az alkalmazása. Ezek általában bármely funkciójú szoba megrajzolására és berendezésére alkalmasak. 

Így , ha megrajzoljuk a falakat, a programban lévő bútor sablonokat is kiválaszthatjuk és beilleszthetjük az alaprajzba, legyen az fürdőszoba bútor, konyhai szagelszívó vagy kanapé. 

Az általunk legtöbbet használt ingyenes programok az alábbiak: 

Roomsketcher

Floorplanner

Roomstyler

Homebyme

Planner5d 

Ezek a programok többnyire angol alapúak, ezért nagyon fontos, hogy az alaprajz készítés alatt figyeljünk oda, hogy milyen mértékegységgel dolgozunk, mert előfordulhat, hogy az alapbeállítás az angol területen használt inch lesz. 

Ha kész vagyunk az alaprajzunkkal, azt őrizzük meg és használjuk folyamatosan. Többek között amikor megkapjuk a kivitelező árajánlatot nézzük meg, hogy az általa számolt mennyiségek valósak -e. Nehogy később ebből legyen félreértés. 

FELÚJÍTÁS TERVEZŐ FÜZET

Amikor még csak az alaprajz készítésnél tartunk, nem is gondolnánk, hogy mennyi információt kell majd megjegyeznünk, és milyen fontos azokat rendszerezetten tartani. Mert el fogjuk felejteni, mire szükség lesz rá.

Sosem elég csak nagyjából tudni, hogy kb a 60 cm-es mosdószekrény befér- a helyére. Tudnunk kell, hogy a kb 60-ba belefér -e még a 62 cm. Nem számít nagy dolognak 1-2 cm, de van ahol mégis az.

Ezért a felszerkesztett alaprajzunkat és minden fontos információt, méretet tartsunk egy helyen

Ebben segítségre lehet a felújítás tervező füzet, ami ingyen letölthető. 

AMIRE SZÜKSÉGÜNK LESZ

Akárhogy is döntünk, kézi vagy gépi alaprajz készítés mellett tesszük le a voksunkat, mindenképpen szükségünk lesz egy lézeres mérőre. Mi a Bosch mérőt használjuk, ami nagyon pontos, és könnyen kezelhető. A nagyobb távolságokat mindig ezzel mérjük. A kisebbeket mérőszalaggal. 

Mi általában egy felmérésnél azt a módszert használjuk, hogy lefotózzuk a szobát egy ipaddal, utána lemérjük, és ceruzával ráírjuk a fotóra a méreteket. Emellett egy gyors manuálét is felrajzolunk, hogy emlékezzünk pontosan a helyiség elhelyezkedésére. Ezután leülünk az asztalhoz, és felszerkesztjük az alaprajzot. 

Ehhez az alábbi eszközöket használjuk. 

LÉZERES MÉRŐ →

MŰSZAKI VONALZÓ →

MÉRŐSZALAG →