Barion Pixel

A felújítás tervezés 8 lépése

Sokan nem értik mégis mi a probléma azzal , ha menetközben dőlnek el a felújítás részletei.

Hát igazából nem sok, csak annyi, hogy a költségvetés a végén nem lesz köszönő viszonyban sem az eredetivel, és határidőre nem fog elkészülni a felújítás. 

Ergo lesz egy idegösszeroppanásod és két szívrohamod, mire befejeződik.

Ha Te nem így szeretnél járni, akkor javasoljuk, hogy a felújítást a bontás helyett ezzel a 8 lépéssel kezd.

1.Az Igények felmérése 

Mindenkinek más az élethelyzete és a preferenciái.

Egy felújítás tervezése során ennek megfelelően kell felmérni  az igényeket.

Mondjuk egy kis gyerekes családnak a fürdőszobában célszerű egy fürdőkád, amiben a gyerek is tud fürödni, de egy idős párnak talán jobb egy zuhanyzó, ahova könnyű belépni.

A felmérés során először a jelenlegi élethelyzetet és szükségleteket kell figyelembe venni.

Ha ez meg van, számításba kell venni azt is, hogy pár éven belül milyen változás várható az életben, aminek meg kell feleljen a lakás.

Például egy kisgyerekes család esetében a gyerekszobában érdemes arra gondolni, hogy a gyerek ahogy nagyobb lesz, a pelenkázó helyett egy íróasztalra lesz szüksége, ami mellé kellenek majd a konnektorok. Ezt érdemes már most kialakítani, és akkor később nem kell újra szétverni a lakást emiatt.

Ugyanakkor figyelni kell a lakás adottságaira is. Mert nincs értelme trendeket beerőltetni egy lakásba, ahol azok kényelmesen nem férnek el. 

2. lépés az Alaprajz készítés 

Az igény felmérés után  rögzíteni kell a jelenlegi helyzetet.

Mérj le pontosan minden helyiséget, falat, ablakot, ajtót, majd rajzolj fel egy alaprajzot.

Az alaprajzot készítheted papíron rajzolva egy léptékvonalzóval, és már vannak alaprajz készítő ingyenes programok, de ha Bosch lézeres mérőt használsz a Measureon programot is használhatod.

Ezután megyünk tovább a design kilakításához.

A 3. lépés a felújítás tervezés során az inspiráció gyűjtése.

Nyilván ilyenkor elsősorban az ember a pinteresthez nyúl, ami jó megoldás. Itt célszerű külön táblákat nyitni az egyes szobáknak, és abba elmenteni, ami tetszik.

De a pinteresten kívül még sok helyen nézelődsz:

Mi nagyon szeretjük az újságok között a Lakber magazint, és  a lakáskultúrát. Nagy kedvencünk a netflixen a Studio Mcgee Dream Home Makeover c. műsora, valamint a Youtube-on a House to Home csatornája.

Ha meg vannak az inspirációs képek, akkor azokból érdemes kielemezni mi az, ami a legtöbb képen visszaköszön: stílus, színek, megoldások. 

Egy jó kiindulás a felújításhoz, ha van egy fókuszpontunk. Egy burkolat, vagy egy szín, amit kiválasztunk és ahhoz igazítjuk a többi stílusjegyet. 

Mert bármilyen csempe vagy ajtó szép tud lenni egy térben, ha harmóniában van a többi dologgal. És fordítva. A legszebb burkolat is csúnyán fog mutatni, ha kilóg a többi elem közül.

Ezután jön a 4. lépés a moodboard készítése  

Mert a legtöbb embernek nehéz maga előtt látni, hogy a sok dolog, minta meg szín, hogy fog kinézni együtt.

Ehhez a lakberendezők moodboardokat használnak. Ebből többféle is készülhet. 

  1. Inspirációs tábla : Ez azoknak a képeknek a gyűjteménye, amik minket inspirálnak, amik kifejezik azt a hangulatot, amit a lakásban meg szeretnénk valósítani.
  2. Hangulattábla: Ez a klasszikus értelemben vett moodboard, ahová felhelyezhetünk konkrét berendezett szoba képeket, mint kiinduló pont, és ehhez válogathatjuk össze benne a különböző tárgyakat egymás mellé.
  3. Minta tábla : Ez a harmadik típusú tábla valójában már nem digitális, hanem egy fizikai tábla. Elsősorban a burkolatok, munkapultok, fogantyúk, textilek összhangját lehet vele koordinálni. Ezt sokan nem tudják, de a legtöbb helyen lehet minimális pénzért elhozni mintát például burkolatból. Az obiban például 1000,-Ft-ért, elhozhatsz egy darab csempét. Érdemes , mert így még felrakás előtt kiderül, hogy otthoni fényben vagy pár nap alvás után már nem is tetszik.

Az 5. lépés a bútorozási rajz 

Ha meg van a design tervünk, az alaprajzból készítünk bútorozási rajzot, mert azon megállapíthatod a bútorok és kiegészítők legjobb méretét .

Ezekhez lehet venni műszaki sablon vonalzókat, amivel be lehet rajzolni méretarányos téglalapot például az étkező helyére.

Vagy egyszerűen nézd ki a szükséges bútor méretét és egy léptékvonalzó segítségével méretarányosan rajzold le egy papírra , vágd ki és ragaszd be az alaprajba.

Vagy a 3. lehetőség, ha számítógépen dolgozol,  az ingyenes alaprajz készítőkkel csinálni a bútorozást. Ezekben válogathatsz a bútor kollekcióik között és azokból összerakhatod a bútorozási rajzot. Így megtalálhatod a legjobb elrendezést, és mindig tudni fogod mekkora méretű bútorokra van szükség.

Ezen felül a pontos, méretezett alaprajzon kiszámolhatod a használandó anyagok mennyiségét. Így akár a padló vagy falburkolat mennyiségét.

A 6. lépés, hogy meghatározd hova szeretnél lámpát és hol legyenek konnektorok.

Mert nyilván nem szeretnénk a frissen felújított lakást telehúzni hosszabbítókkal, mert csak épp ott nincs konnektor, ahol az éjjeli lámpát szeretnénk bedugni.

Ez azért is fontos, mert például egy elektromos hálózat felújítása során a kiállások száma befolyásolja az árat.

Ráadásul az elektromos szerelés a kivitelezés során általában rögtön a bontás után jön, és ha csak utána találod ki hogy még ide is oda is kell konnektor, akkor egy csomó többletmunka keletkezik és el is húzódik a felújítás, mert ki tudja mikor tud megint kijönni a villanyszerelő.

Ezután elérünk a 7. lépéshez a felújítás tervezése során, amikoris el lehet kezdeni nézelődni a boltokban a termékek iránt, amiket használi szeretnénk.

Ennél előbb nincs értelme, mert csak össze vissza fogunk vásárolni.

De, ha végig megyünk ezen a tervezési folyamaton már tudni fogjuk, hogy milyen méretű , milyen stílusú termékeket keresünk, és mekkora mennyiségre lesz szükségünk (például konnektorból vagy padló csempéből. )

Egy tipp a nézelődéshez, hogy érdemes mintákat hazavinni a választott termékekből. Például sok helyen meg lehet vásárolni egy darab csempét, el lehet hozni színkártyát, vagy a konyhai munkapult anyag mintáját.

Ezeket érdemes összegyűjteni, és a felújításra váró lakásban, az ottani fényekben, egymás mellett megnézni. Mert sokszor a bolton kívül egész másnak látjuk a színeket, vagy lehet, ami tegnap nagyon tetszett a boltban. Ma már nem is fog.

  1. lépésben állítsuk össze a bevásárlólistánkat és a szükséges munkák listáját.

Írjuk össze milyen termékeket néztünk ki, azok mennyibe kerülnek, hol lehet kapni őket. Egyúttal azt is, hogy milyen munkákat szeretnénk elvégeztetni. Falat bontani, villanyt szerelni, burkoltatni , stb.

Ezek birtokában már tudunk ajánlatot kérni a kivitelezőktől.

A kivitelezőnek szüksége lesz az ajánlat adáshoz azokra az információkra, amiket a tervezés során összegyűjtünk, mint, hogy :

  • milyen módosításokat szeretnénk a helyiségek elhelyezkedése szempontjából
  • mit bontunk el, hol építünk fel valamit
  • hány elektromos kiállást tervezünk
  • hol lesz hideg és melegburkolat
  • milyen méretű burkolatot szeretnénk használni és milyen burkolás mintát tervezünk
  • festés lesz vagy tapéta vagy más falburkolat

Abban az esetben, ha már akkor kérünk ajánlatot, amikor még nem tudunk ilyen részleteket, akkor az árajánlatunk messze nem lesz pontos, és a kivitelezés menete közben fognak plusz díjak adódni az eredeti költségvetéshez.

Annak ellenére, hogy javasolni szoktuk, hogy egy felújítás során mindenképp legyen egy kisebb tartalékunk, amit ha szükséges fel tudunk még használni a költségekre, erre nem azért van szükség, hogy menetközben találjunk ki új dolgokat, amire költhetjük, hanem azért ha valami olyan váratlan esemény történik menetközben, ami a bontás előtt nem volt előre látható. Mondjuk, hogy nincs beton a padló alatt, csak föld.

Ha megterveztük a felújítást, összeraktuk a bevásárló listánk, megkértük az ajánlatokat a kivitelezőktől, össze tudjuk vetni a végösszegeket a saját pénztárcánkkal.

Ha ekkor azt látjuk, hogy ez mind nem fér bele, akkor még mindig tudunk változtatni, és például elengedni egy egy munkálatot, mondjuk a tapétázást, vagy keresni egy a választotthoz hasonló stílusú de olcsóbb burkolatot.

Mi, mint generálkivitelező úgy gondoljuk a felújítás ezzel a 8 lépéssel kezdődik, és nem a bontással.

Ha szeretnéd alkalmazni ezeket a lépéseket a saját felújításod alatt a felújítás naplót neked találtuk ki.

Az ebben lévő táblázatok és listák segítenek végig menni a  lépéseken és egy helyen gyűjteni az információkat a felújítás tervezése során.


MEGNÉZEM A NAPLÓT